diumenge, 4 d’octubre del 2015

CRÍTICA LITERÀRIA per Sofia Almirante



Orgull i Prejudici
Jane Austen


La novel·la d'Orgull i Prejudici (Pride & Prejudice, 1813) de l'autora anglesa Jane Austen (1775-1817) està centrada en una família de classe mitjana del comptat de Herthfordshire, formada pel matrimoni Bennet i les seves cinc filles. La història comença amb l'arribada a la gran casa de Netherfield de dos atractius joves d'alta societat: Bingley i Darcy, i l'obsessiu desig de casar les seves filles amb homes acomodats de la sra. Bennet es disparen. Un amor tendre i sincer sorgeix des del primer moment entre Jane Bennet i Bingley, ambdós positius, amables, alegres...No passa el mateix, en canvi, amb el senyor Darcy, qui, orgullós i arrogant, no triga a guanyar-se l'antipatia de tot el comptat, especialment d'Elizabeth, la segona i la més intel·ligent de les filles Bennet. La seva relació no comença gaire bé, ja que els dos semblen predisposats a pensar el pitjor de l'altre, i tenen caràcters forts i complexes, que xoquen entre sí. Però a poc a poc sorgeix un afecte mutu, on s'anirà descobrint que no tot és com sembla, i que, de vegades, l'amor i l'odi es troben tan sols a una passa.


Una història amb una redacció impecable, amb descripcions psicològiques subtils i detallades, que ens transporten fàcilment al segle XIX. Una crítica a la societat i a la mentalitat de l'època, i a l'obsessió de les dones en buscar un marit amb diners i bona classe social. «L'amor no importa, haig de viure acomodada.»

Una entretinguda i apassionant novel·la que m'ha enganxat des del principi, i que no es fa gens pesada a mesura que passen les pàgines. Una inoblidable història d'amor, amb malentesos, hipocresia, falsedat, distàncies socials, mentides, falses primeres impressions, gelosia, secrets i sarcasme que la converteixen en una lectura addictiva i commovedora. Una inigualable història d'amor, que pot ser possible només quan es deixen de banda dos sentiments: L'orgull i el prejudici.

Sofia Almirante
4t ESO

1 comentari:

  1. Que els nous lectors siguen conscients d'allò que la literatura fa possible: mai s'esgota, sempre hi ha un pas més.
    Bona lectura d'aquesta novel·la publicada al segle XIX. A vore si s'animen més a fer ressenyes d'obres literàries.

    ResponElimina