dilluns, 5 d’octubre del 2015

CRÍTICA LITERÀRIA per Syed Aun Abbas



L'assassinat del professor de matemàtiques
Jordi Sierra i Fabra


Com aprendre matemàtiques

L' obra de l'Assassinat del professor de matemàtiques (Març 2002) de Jordi Sierra i Fabra tracta de la relació que s’estableix entre tres alumnes (Adela, Lluc i Nicolau), i el seu professor de matemàtiques (Felip Romero). La història se situa al final del curs escolar quan els tres alumnes aproven totes les matèries menys la de matemàtiques.
A continuació, els tres alumnes fan la prova de recuperació però la suspenen una altra vegada, i després es posen molt trists perquè pensen que ells no tindran vacances com tots els altres alumnes perquè hauran de fer classes particulars per poder aprovar les matemàtiques però que és una cosa impossible perquè mai les han aprovades.
Però en Felip els dóna una altra oportunitat per poder aprovar la matèria abans de les vacances d'estiu, però el que han de fer no és una prova com sempre sinó que han de resoldre l'assassinat del mateix professor mitjançant els problemes matemàtics i càlculs mentals. Es tracta de deu problemes i nou pistes cada una per arribar al següent problema. Els alumnes accepten la prova i prometen al professor que això ho mantindran en secret .
Quan el professor va a donar-los el primer sobre amb la pista, en el camí es troba amb el seu propi assassinat, que és el mateix que havia planificat per fer la prova. Tot i això arriba on es troben els alumnes i quan comença a parlar es mor. Els alumnes es posen molt trists i dubten en si fer la prova o no, però finalment es posen d'acord i comencen a fer la primera prova. Així van fent totes les proves i, malgrat les dificultats, podran superar totes les proves? Descobriran l’assassí del seu professor de matemàtiques?


Pel que fa la història, és una història molt bona, atractiva i molt ben distribuïda i que enganxa molt  al lector. Pel que fa als personatges, destaca en Felip, pel seu caràcter i per tenir tantes ganes d'ajudar els seus alumnes, i també perquè li agrada molt que la gent pensi en les matemàtiques ja que són molt fàcils si penses un poc. El final és espectacular perquè tres alumnes que en la seva vida havien aprovat les matemàtiques i que a més a més passaven tot l'estiu amb professors particulars aproven les matemàtiques. I el més important és que ho fan treballant amb dificultats però amb moltes ganes.
L'autor d'aquesta obra vol mostrar que les matemàtiques no són difícils, si no les intentem practicar ni pensar en elles mai les podrem aprendre. Ho mostra en aquesta història, i crec que aconsegueix el seu objectiu.

El millor ha sigut el final de la història quan els tres alumnes aproven les matemàtiques.
El pitjor (en sentit de ser trist) ha sigut quan el professor ha mort davant els seus tres alumnes.

Recomanaria aquesta obra a molts dels meus amics perquè a la majoria dels meus amics no els agraden les matemàtiques i crec que després de llegir aquesta obra a molts d'ells els agradaran les matemàtiques o si menys no, les intentaran practicar i pensar un poc en elles.


Syed Aun Abbas
4t ESO

1 comentari:

  1. És important que un llibre acoste qualsevol tipus de públic a una matèria com les matemàtiques, tan rebutjada en general per la seua exigència.
    Me l'hauré de llegir!

    ResponElimina